Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

Schab pieczony ze śliwkami i daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 3

Wypróbowany przepis na "Schab pieczony ze śliwkami i daktylami"

Składniki

  • 1 kg chudego schabu
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 10 dag daktyli
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyj, odetnij błony, natnij wzdłuż i wytnij środek mięsa. Resztę mięsa natrzyj solą, pieprzem i odstaw na godzinę. Wycięte mięso zmiel w maszynce, dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, oraz startą połówkę cebuli. Wymieszaj, posól, popieprz i nafaszeruj tym schab.

  2. Dodaj namoczone wcześniej suszone owoce i zwiąż ciasno nitką. Na patelni podsmaż resztę cebuli i wyłóż na wierzch mięsa. Wyciśnij czosnek, zawiń całość w folię aluminiową i piecz około półtorej godziny w temperaturze 180°C. Pod koniec odsłoń mięso, by się zrumieniło.

  3. CZAS: około 1,5 godziny

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń