Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po cygańsku

Schab po cygańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 149

Dodano:

Odsłon: 8420

Prosty przepis na schab w jednym garnku.

Składniki

  • 4 kotlety ze schabu, •
  • 15 dag sera żółtego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz, wegeta
  • 3 cebule
  • 5 -6 średnich marchewek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Mięso opłukać, lekko rozbić, oprószyć z obu stron wegetą i pieprzem

  2. 2. Marchewki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w półtalarki.

  3. 3. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć plasterki z 4 marchewek i 2 cebul. Naczynia niczym nie smarujemy, nie podlewamy oliwą - z sera i majonezu wytopi się naprawdę sporo tłuszczu.

  4. 4. Warzywa przykryć plastrami mięsa. Na nich rozłożyć pozostałe plasterki marchewki i cebuli. Oprószyć solą lub wegetą.

  5. 5. Całość dania posypać startym żółtym serem, na wierzchu rozsmarować majonez.

  6. 6. Potrawę przykryć folią aluminiową.

  7. 7. Wstawić do chłodnego piekarnika. Piec w 180 stopniach C przez 1,5 godziny. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia kolejne pół godziny (ja, po zdjęciu folii, obłożyłam danie ćwiartkami ugotowanych ziemniaków, aby lekko się podpiekły).

  8. 8. Podawać z dowolnymi dodatkami: ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

danielek 16 lipca U mnie się robi podobnie ale w piekarniku bez marchewki.Polecam ten przepis.Pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń