Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pod kołderką

Schab pod kołderką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Schab pod kołderką"

Składniki

  • 6 plastrów schabu bez kości
  • cebula
  • por
  • pół litra śmietany 22-proc
  • torebka francuskiej zupy cebulowej
  • 10 dag sera żółtego
  • np. goudy
  • 10 dag sera wędzonego
  • np. rolady ustrzyckiej
  • łyżka masła
  • czubryca
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek lub prażona cebulka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry schabu umyj, osusz. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Por oczyść, pokrój w półkrążki.

  2. Duże naczynie żaroodporne posmaruj masłem, na dnie ułóż cebulę. Na niej rozłóż plastry mięsa, rozsyp półkrążki pora.

  3. Śmietanę roztrzep, wsypując zupę cebulową w proszku i szczyptę czubrycy. Zalej mięso.

  4. Obydwa żółte sery zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp zapiekankę. Wierzch formy przykryj folią aluminiową.

  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piecz godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by wierzch się zrumienił. Przed podaniem posyp szczypiorkiem lub prażoną cebulką.

  6. Czas przygotowania: 90 min ilość porcji: 6 cena za porcję: 3,80 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń