Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przystawka.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Schab włożyć do garnka, zalać wodą ( tak żeby przykryła mięso), dodać kilka ziaren jałowca, pieprzu i 3- 4 listki laurowe. Zagotować. Posolić i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjąć mięso z garnka, przestudzić wywar, no i schab również. Zimne mięso pokroić w plastry, ułożyć w naczyniu, w którym będzie zalewane galaretą. Ogórki pokroić w plasterki, dodać dekoracyjnie do schabu. Żelatynę namoczyć (nie piszę ile żelatyny, bo zawsze daję na wyczucie, czyli "na oko" :)), następnie rozpuścić w wywarze, który trzeba jeszcze doprawić octem winny, pieprzem i solą, jeżeli jest taka potrzeba. Schab zalać wywarem, odstawić do lodówki i czekać aż galareta stężeje. SOS: Drobno posiekać jajka, cebulę pokroić w kostkę. Wymieszać jogurt z majonezem, dodać jajka i cebulę. Sos doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać posiekany szczypiorek (wg uznania, ja dodaję pół pęczka). Smacznego :)