Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w kapuście

Schab w kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 3253

Dodano:

Odsłon: 35756

Prostota przepisu. Nie wygórowana cena. Schab nigdy nie będzie tak kruchy jak przyrządzony w ten sposób.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyty i odtłuszczony schab dzielimy na kotlety. Rozbijamy mięso tłuczkiem i nacieramy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Obtaczamy kotlety w mące i smażymy na patelni z odrobiną oliwy do rumianego koloru. Z jednej i drugiej strony.

  2. Odkładamy kotlety na osobny talerz, a w tłuszczu uzyskanym z ich smażenia rumienimy pokrojoną w talarki cebulę. Złoty kolor cebuli da na sygnał by na patelnię trafiła pokrojona kiszona kapusta. Podsmażamy całość jakieś 5 minut doprawiając angielskim zielem, liściem laurowym, pieprzem i solą.

  3. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy kilkoma warstwami mięso i kapustę. Warstwa mięsa - warstwa kapusty. Na wierzch trafia kilka ziaren ziela angielskiego, liści laurowych i gałązki świeżego tymianku moczonego w oliwie. Całość doprawiamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem i oblewamy całym woreczkiem słodkiej śmietanki. Schab w kapuście musi się piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Podajemy z guminklyjzami lub tradycyjną śląską kluską tartą zwaną też czorną. Boskie jedzenie mimo prostoty przepisu.

    BTW przepis na kluski śląskie szare znajdziecie na blogu - ZAPRASZAM

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

joaninia 09 listopada 2012 schab wyszedl cudownie smaczny i kruchpolecam goraco

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tyra78 02 listopada 2012 srk76 szkoda, ze tu nie zagladasz.... wyprobowalam twoj przepis i naprawde polecam! jedynie dodam nastepnym razem wiecej kapusty kiszonej ale to nie zmienia faktu ze przepis jest super:)) polecam i pozdrawiam:))

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tyra78 27 października 2012 a jaka ma pojemnosc "woreczek smietany"? przepis mnie bardzo zaciekawil i chcialabym w wekeend sprobowac, pozdrawiam:)) na zdjeciu wyglada bardzo smakowicie!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 19 października 2012 Warto. Też miałem opory przed takim połączeniem :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker12 19 października 2012 hmm danie ciekawe i może być dobre, tylko zastanawiam się jak kapusta smakuje ze śmietaną:) no ale warto spróbować

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń