Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w pomidorach

Schab w pomidorach

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6390

Dodano: 15.02.2012

Odsłon: 70488

Soczysty, kruchy schab duszony z warzywami w sosie pomidorowym. Danie szybkie i proste, miła odmiana o tradycyjnych smażonych schabowych. Polecam!

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • duża cebula
  • 100g pieczarek
  • ząbek czosnku
  • mąka do obtoczenia
  • na sos:
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki bazylii
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Plastry mięsa osuszamy, nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie obtaczamy w mące i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę podzieloną w piórka, lekko solimy i układamy na mięsie. Następnie podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na cebulę. Sos: bulion mieszamy z przecierem, sokiem cytrynowym, miodem i bazylią i zalewamy wszystkie składniki. Dusimy około 30 minut (sprawdzamy czy mięso jest miękkie) pod przykryciem na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze około 10 minut, by sos odparował i lekko zgęstniał.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aloha 06 marca 2014 już nie tylko ja się nim zajadam, i wszyscy mówią że pyszny.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 29 listopada 2012 Zrobiłam i wszystkim bardzo smakował, mimo że u mnie nie wyglądał tak ładnie jak u Ciebie ;-) polecam przepis!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 22 listopada 2012 Oczywiście chodzi o koncentrat, choć my również nazywamy go przecierem. Przecier również można tutaj wykorzystać, ale w większej ilości. Pozdrawiam!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lippy-25 22 listopada 2012 Na pewno chodzi o przecier a nie koncentrat pomidorowy? Przecież przecier jest bardzo rzadki, prawie jak sok pomidorowy (w końcu to tylko przetarte pomidory) i 2 łyżeczki na pewno nie dadzą takiego zabarwienia jak na obrazku. Może chodzi o koncentrat pomidorowy, ten co sprzedają w małych słoiczkach?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Goralka86 09 września 2012 Naprawdę fajna alternatywa dla mięsa, zamiast tego tłustego "schabowego". Mi i mężowi bardzo smakowało, polecam i dziękuję :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 03 czerwca 2012 przepyszne :-) co prawda nie miałąm pieczarek ale bez tez jest rewelacyjne, na pewno na stale zagosci w moim menu :-) pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 14 marca 2012 Podobaja mi sie wszystkie Twoje przepisy i zdjecia:) potrawy wygladaja bardzo apetycznie, mile dla oka i podniebienia. pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sygitta 18 lutego 2012 wygląda przepysznie:)) ! zabieram do ulubionych:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IwonaM 18 lutego 2012 Zrobiłam i podałam z kluskami śląskimi- bardzo nam smakowało, :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 17 lutego 2012 Wygląda i smakuje znakomicie. Robię podobnie , tylko nazywają się u mnie schabowe po rzeźnicku sama nie wiem dlaczego?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń