Do góry

Przekąski Przepis na:

Schabik w sosiku paprykowym

Przepis dnia 2011-08-15
Schabik w sosiku paprykowym

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 552

Dodano: 31.07.2011

Odsłon: 6819

Schabik dla tych którzy mają ochotę na coś innego prosty przepis a naprawdę palce lizać dzisiaj podałam z ryżem równie dobry z kaszą lub ziemniakami...

Składniki

  • kotlet schabowy, 4 sztuki
  • cebula, 2 duże
  • papryka marynowana, kilka kawalków
  • ogórek konserowy, 1 duży
  • Papryka słodka, łyżka
  • papryka ostra, łyżeczka
  • czosnek, kilka ząbków
  • kminek mielony, szczypta
  • sól,piperz, wg uznania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety schabowe lekko rozbić tłuczkiem obsypać solą i pieprzem, następnie obsmażyć na złoty kolor na patelni na oleju ( tłuszczyk i wszystko to co z kotletów się wysmaży zostawiamy)!!!

  2. W obszernym rondlu przesmażyć poszatkowaną cebulę zalać szklanką wody dodać czosnek i dusić ok 5 min dodać przyprawy wymieszać. Następnie dodać obsmażone na złoto kotlety i przelać pozostały tluszczyk z patelni i ewentualnie trochę gorącej wody całość dusić pod przykryciem ok 15min mieszając co jakiś czas. następnie dodać pokrojona paprykę i ogórka na małym ogniu dusić jeszcze ok 5min. Gotowe Smacznego !!!

  3. Można sos zabielić śmietaną ale uważam że jest zdecydowanie lepszy taki klarowny. Podawać można z ryżem lub kaszą dowolną oczywiście ziemniaki też mogą być :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 16 sierpnia 2011 dania można nazywać na tym portalu jak się chce u mnie mówi się schabik i już a złośliwości na portalu kulinarnym uważam są nie na miejscu ... jak zrobię schabik na inny sposób to może i nazwę go schabiczek albo schabiczatenko ważniejszy przepis niż nazwa w końcu nie nazwę się je ... życzę więcej LUZU !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

daniells 15 sierpnia 2011 yo helga a ty zdrobnien nie uzywasz? tylko adolf, adol, ad hehe, to sie nazywa dopiero pikanteria niemieckiego smaku po polsku haha? a w tetrowa co robilas? jak nie polska manna?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 15 sierpnia 2011 Schabik? A moze schabiczek, albo schabiczateczko?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 01 sierpnia 2011 dzięki naprawdę polecam- lekkie smaczne danie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń