Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabik z grzybkami.

Schabik z grzybkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1827

Dodano:

Odsłon: 4266

Grzybowy smak mięsa z czym kto lubi.

Składniki

  • schab bez kości, 1 i 1/2 kg
  • czosnek, 4 ząbki
  • majeranek, 1 łyżeczka
  • przyprzwa do mięsa duszonego, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz, do smaku
  • oliwa z oliwek, 1/2 szklanki
  • kostka knorr "na żeberkach", 1 szt.
  • grzyby suszone "prawdziwki", ok. 2 szklanki
  • śmietana 18%, 200 mil
  • mąka, 1 łyżka
  • ziele ang, kilka ziaren
  • pieprz ziarnisty, kilka ziaren
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić jak na kotlety, przyprawić: czosnkiem, majerankiem, przyprawą do mięsa duszonego , solą i pieprzem i pozostawić w lodówce kilka godzin.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażyć schab z obu stron a następnie przełożyć do naczynia z "wywarem na żeberkach".

  3. Grzyby suszone namoczyć ( ok. 20 min) i dodać do mięsa z wywarem.

  4. Wszystko dusimy ok. 60 minut. Pod koniec dodajemy śmietanę i mąkę. Dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń