Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowy na szybko

Schabowy na szybko

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 291

Dodano:

Odsłon: 4752

Klasyczne kotlety wieprzowe jednak bez panierki ;) Idealne do młodych ziemniaczków z koperkiem i aromatycznej mizerii :)

Składniki

  • Kotlety ze schabu 4 szt
  • Młode ziemniaki
  • Ogórek świeży 2 szt
  • Gęsta śmietana 18 %
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Pieprz
  • Sól
  • Koperek świeży
  • mąka pszenna Typ 500
  • Cukier
  • Olej lub oliwa
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy mizerię.
    Ogórki kroimy w cienkie paseczki, lub ścieramy na tarce. Wrzucamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i koperkiem. Mieszamy, dodajemy śmietanę. Odstawiamy do lodówki.
    Ziemniaki obieramy, wybieramy te o podobnych kształtach i gotujemy w całości.

  2. Kotlety płuczemy, osuszamy. Rozbijamy na cienkie plastry.
    Przyprawiamy z obu stron przyprawą do wieprzowiny.
    Obtulamy w mące.

  3. Ugotowane ziemniaki, posypujemy koperkiem.
    Schaby smażymy na niewielkiej ilości oleju/oliwy.
    Po kilka minut z obu stron.
    Wykładamy na talerz, podajemy z ziemniaczkami i mizerią.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń