Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Serbii, gdzie od prawie 3 lat mieszkam, cale lato i jesien uplywaja w wielu domach na robieniu "zimnicy", czyli przetworow na zime. Wsrod ogromnej ilosci slodkich dzemow i marmolad, czyms nowym dla mnie bylo "slatko"- czyli superslodki rodzaj konfitury. Slatko czesto jest dodatkiem do np gorzkiej kawy, ale czesto jemy je np z nalesnikami czy plackami. Ja w tym roku przygotowalam 2 rodzaje tego smakolyku- z jezyn i z pigwy. To drugie wyszlo obledne, szczerze polecam :)
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 65
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 492
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 65
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 492
Składniki
Pigwy myjemy, wkladamy do garnka i gotujemy 10 minut (cale, nieobrane). Po tym czasie wyjmujemy je z wody i studzimy. Zimne pigwy obieramy, kroimy w kostke i wazymy- zasada jest prosta- ile owocow, tyle cukru.
Wode mieszamy z cukrem (czyli, jesli otrzymalismy 1 kg obranych, oczyszczonych owocow, to mieszamy 1 kg cukru i 150 ml wody). Zagotowywujemy na wolnym ogniu- kiedy cukier sie rozpusci, dodajemy pokrojone pigwy i na wolnym ogniu gotujemy 20 min, czesto mieszajac. Po tym czasie dodajemy pokrojona w plasterki cytryne (ze skorka) i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorace nakladamy do sloikow (wczesniej wyparzonych), mocno zakrecamy i odstawiamy "do gory dnem" do wystudzenia.