Do góry

Przetwory Przepis na:

serbski superslodki dzem z pigwy

serbski superslodki dzem z pigwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4537

Dodano:

Odsłon: 11134

W Serbii, gdzie od prawie 3 lat mieszkam, cale lato i jesien uplywaja w wielu domach na robieniu "zimnicy", czyli przetworow na zime. Wsrod ogromnej ilosci slodkich dzemow i marmolad, czyms nowym dla mnie bylo "slatko"- czyli superslodki rodzaj konfitury. Slatko czesto jest dodatkiem do np gorzkiej kawy, ale czesto jemy je np z nalesnikami czy plackami. Ja w tym roku przygotowalam 2 rodzaje tego smakolyku- z jezyn i z pigwy. To drugie wyszlo obledne, szczerze polecam :)

Składniki

  • pigwy
  • cukier
  • cytryna (1 sztuka na 1 kg owocow)
  • woda (150 ml na 1 kg owocow)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pigwy myjemy, wkladamy do garnka i gotujemy 10 minut (cale, nieobrane). Po tym czasie wyjmujemy je z wody i studzimy. Zimne pigwy obieramy, kroimy w kostke i wazymy- zasada jest prosta- ile owocow, tyle cukru.

  2. Wode mieszamy z cukrem (czyli, jesli otrzymalismy 1 kg obranych, oczyszczonych owocow, to mieszamy 1 kg cukru i 150 ml wody). Zagotowywujemy na wolnym ogniu- kiedy cukier sie rozpusci, dodajemy pokrojone pigwy i na wolnym ogniu gotujemy 20 min, czesto mieszajac. Po tym czasie dodajemy pokrojona w plasterki cytryne (ze skorka) i gotujemy jeszcze 10 minut. Gorace nakladamy do sloikow (wczesniej wyparzonych), mocno zakrecamy i odstawiamy "do gory dnem" do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 09 października 2013 Chętnie wykorzystam ten przepis, ale mam nadzieję, że pigwy po ugotowaniu są miękkie i bez problemu można je obrać.Pozdrawiam ))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 08 października 2013 Jej,właśnie dostałam pigwy od sąsiada i się zastanawiałam co z niej zrobić,a tu taka niespodzianka od ciebie:)cudny ten dżemik ci wyszedł,już się nie mogę doczekać swojego,dziękuję bardzo za przepis:)pozdrawiam:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń