Do góry

Desery Przepis na:

Serduszko do kawy

Serduszko do kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 6904

Dodano:

Odsłon: 220

Sprytne, pyszne makowe ciasteczka do porannej kawki. Może dla kochanej rodzinki, lub ulubionych przyjaciół i znajomych.

Składniki

  • mąka pszenna 125 g
  • cukier puder 40 g
  • masło 80 g
  • ser ricotta 20 g (opcjonalnie )
  • suchy mak 30 g
  • tarty imbir 1 łyżeczka z sokiem
  • szczypta cukru waniliowego
  • aromat migdałowy kilka kropli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy, imbir, mak i aromat migdałowy. Schłodzone masło drobno kroimy, dodajemy do mąki razem z ricottą i zagniatamy ciasto.

    Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość od 1/2 do 1 cm
    i przy pomocy foremki wycinamy ciasteczka.
    Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez ok. 11-12 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń