Do góry

Śniadania Przepis na:

Serek topiony (z twarogu)

Serek topiony (z twarogu)

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 23412

Pyszny serek topiony własnej roboty, domownikom bardziej smakuje niż sklepowe serki topione:):)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg, sodę i sól mieszamy razem i odstawiamy na godzinkę-dwie(twaróg zacznie się jakby rozpuszczać, topnieć). W tym czasie podsmażamy pokrojone w drobna kosteczkę warzywka na masełku (ja akurat dodałam paprykę i cebule i odrobinę chilli ale tu można pokombinować jak się chce).

  2. Gdy warzywa zmiękną dodajemy nasz twaróg, zmniejszamy płomień i mieszamy aby wymieszać twaróg z warzywami. Następnie dodajemy żółtka i podgrzewamy na wolnym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Tak przygotowany serek przelewamy do pojemniczka i zostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia( na ciepło tez jest bardzo dobry). Wspaniałe danie na śniadanie z ciepłymi bułeczkami mniam:) SMACZNEGO!

  4. Uwagi: gdyby było za geste należny dodać więcej masełka natomiast gdyby było za rzadkie należy dodać jeszcze jedno żółtko:).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

regina_22 07 maja 2017 Wypróbowałam przepis super-dziekuję, ja zrobiłam z wiejskiego tygodniowego twarogu, czyli trochę zmodyfikowałam przepis. Te wskazówkę podpowiedział mi pan Henryk, który pracował w mleczarni za starych dobrych czasów bez polepszaczy i utrwalaczy

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 11 lutego 2011 Ale smacznie...własny serek topiony :) Muszę go zrobić! :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gemka 27 października 2010 serek jest swietny, ale najlepsze w nim jest to ze mozna dodac swoje ulubione skladniki jak np suszone pomidorki oliwki czy boczek;)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 14 sierpnia 2010 Pytałam ,odpowiedzi nie otrzymałam ;ale zrobiłam i polecam jest pyszny
i w dodatku mało kaloryczny bo tylko 154 kcal a kupny topiony ma 300 kcal

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wandulka 10 sierpnia 2010 Czy to jest taki serek a la "domowy"?Pytam, bo pamiętam z dzieciństwa jak moja
ciocia na wsi taki robiła ale strrrrasznie cuchnął.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewadanuta 07 sierpnia 2010 Naprawdę polecam spróbować bo warto jest przepyszny, prosto się go robi i tanio wychodzi :) proporcje można zwiększać lub zmniejszać i kombinować ze wszystkiego co mamy w lodowce wszelakie wędlinki, warzywa :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 06 sierpnia 2010 Ciekawy przepis, nigdy nie próbowałam takiego domowego serka topionego.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń