Do góry

Desery Przepis na:

Sernik

Sernik

Autor: kotek78

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 569

Dodano: 01.01.2013

Odsłon: 43740

Puszysty i pyszny sernik. Zawsze robię go na święta.

Składniki

  • ciasto :
  • ok. 3 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szkl. cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko ( ja daję tylko żółtko )
  • kostka masła lub margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg. zmielonego sera
  • 1,5 szkl. cukru (daję cukier puder)
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • kostka masła
  • po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag. rodzynek
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO zagnieść i włożyć je do lodówki na 30 min.

  2. MASA SEROWA.

  3. Żółtka oddzielić o białek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę.

  4. .W miseczce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

  5. W drugiej misce utrzeć masło na gładką mase i do tej masy dodawać zmielony ser, ciągle ucierając. Gdy połączymy już masło z serem to dodajemy utarte żółtka, obie mąki, proszek do pieczenia i rodzynki. Na końcu dodajemy sztywną pianę z białek i mieszamy łyżką.

  6. Natłuszczoną formę oprószyć mąką, wykleić ciastem spód i boki. Nałożyć masę serową. Piec godz. w temp.170 st.

  7. Upieczony i ostudzony sernik smaruję polewą czekoladową wg. własnego przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń