Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Bounty z zapiekaną polewą kokosową

Przepis dnia 2016-04-24
Sernik Bounty z zapiekaną polewą kokosową

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 418

Dodano:

Odsłon: 15828

Cudowny, kokosowy sernik w smaku przypominający batonik bounty:) Na spodzie są kakaowe ciastka oreo z dodatkiem drobno posiekanego batonika bounty. Środkową warstwę stanowi pyszna, kremowa masa serowa z mleczkiem kokosowym oraz wiórkami kokosowymi. Całość oblana pyszną, zapiekaną kokosową polewą czekoladową.

Składniki

  • ciasteczka oreo z nadzieniem 200g
  • batoniki bounty 4 szt.
  • masło 2 łyżki
  • twaróg półtłusty 500 g
  • serek mascarpone 250 g
  • mleczko kokosowe 17% lub 22% 400 ml
  • jajka 4 szt.
  • cukier puder 1 i 1/3 szkl.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • wiórki kokosowe 1 szkl. + 2 łyżki
  • Czekolada mleczna 200 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Spód do sernika

    Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem lub olejem. Masło rozpuścić. Ciasteczka rozdrobnić w malakserze na piasek i wymieszać z rozpuszczonym masłem i posiekanymi 2 szt. batonikami bounty. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, delikatnie uklepać i włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

  2. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 130 st. C, termoobieg.
    Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie w maszynce lub zmiksować blenderem na gładki krem. Do zmiksowanego twarogu dodać serek mascarpone, 250 ml mleczka kokosowego i zmiksować blenderem. Dodać cukier puder, jajka i mąkę ziemniaczaną i wszystko razem dokładnie zmiksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Jeśli nie używamy blendera to poszczególne składniki należy mieszać mikserem kuchennym ale tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Przygotowaną masę serową wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min. Sernik po 40 minutach pieczenia powinien być ścięty na wierzchu. W czasie pieczenia sernika przygotować polewę kokosowo-czekoladową.

    Polewa kokosowo-czekoladowa

    150 ml Śmietanki kokosowej przełożyć do małego garnka i doprowadzić do wrzenia. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia czekolady i uzyskania czekoladowej polewy.

    Po upływie 40 minut sernik wyjąć z piekarnika. Piekarnik ustawić na 150 st.C, termoobieg. Na podpieczony sernik wylać polewę czekoladowo-kokosową. Piec kolejne 15 min. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i wystudzić. Polewa po upieczeniu może mieć konsystencję półpłynną ale nie należy się tym przejmować. Po kilkugodzinnym chłodzeniu sernika na pewno stężeje. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

    Udekorować dwoma posiekanymi batonikami bounty i dwoma łyżkami wiórków kokosowych. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń