Do góry

Desery Przepis na:

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 4172

Dodano:

Odsłon: 21855

Jako miłośniczka sernika i chałwy postanowiłam zrobić eksperyment i połączyć te dwa smaki. Przyznam, że eksperyment udany w 200% :)

Składniki

  • SPÓD:
  • Herbatniki 20 dag
  • Margaryna 20 dag
  • MASA SEROWA:
  • Twaróg mielony 1 wiaderko (1 kg)
  • Jajka 4 szt.
  • Margaryna 200 gram
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki
  • Chałwa 30 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. SPÓD: Herbatniki mielimy lub kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Margarynę rozpuszczamy, gdy lekko przestygnie, dosypujemy do niej herbatniki i mieszamy, aby składniki się połączyły. Blachę do ciasta wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy równomiernie herbatnikami. (Zamiast pokruszonych herbatników z margaryną można ułożyć je w całości na blaszce).

  2. MASA SEROWA: Ucieramy margarynę z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy do tego mąkę ziemniaczaną oraz ser i pokruszoną chałwę. Całość ucieramy na gładką masę.

  3. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, przekładamy je do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką, aby składniki się połączyły. Masę wylewamy na blachę wyłożoną herbatnikami i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maljoaata01 31 lipca 2016 Wlasnie upieklam. Niestety ale ani ja ani moj maz nie jestesmy nim zachwyceni. Jest bardzo kaloryczny a w smaku? zadna rewelacja. Nie polecam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń