Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z biszkoptem piernikiem

Przepis dnia 2018-11-04
Sernik dyniowy z biszkoptem piernikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1384

Dodano:

Odsłon: 643

Zapraszam na strasznieee pyszny sernik dyniowy, który świetnie wpisuję się w klimat nadchodzącego Halloween

Składniki

  • Biszkopt piernikowy: 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka kakao łyżka przypraw ko
  • Puree z dyni: Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g
  • MASA SEROWA: 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przypra
  • Masa kórwkowa: 500 ml mleka 3,2% tłuszczu 130 dag masła 150 dag cukru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania.
    Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
    Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę.

  2. Puree: Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku koło 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Odstawić do przestygnięcia

  3. Masa serowa: Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Masę jajeczną dodać do sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać puree z dyni ponownie zmiksować, na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie szpatułką wymieszać. Masę serową przelać na biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut w temperaturze 170°C.

  4. Masa krówkowa:
    Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 20-30. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń