Do góry

Desery Przepis na:

Sernik dyniowy z kajmakiem

Sernik dyniowy z kajmakiem

Autor: KORAL

Przepisów i artykułów: 242 Ocena: 2722

Dodano: 30.10.2017

Odsłon: 357

Polski tradycyjny sernik wzbogacony dyniowym puree, kajmakiem i sezamem. Puszysty, wilgotny i pyszny.

Składniki

  • Spód : ciasteczka owsiane z sezamem 250 g
  • masło lub margaryna 80 g
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • Masa serowa : twaróg sernikowy 750 g
  • mascarpone 250 g
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 3 czubate łyżki
  • cukier kokosowy ( lub trzcinowy ) ok.200 g
  • puree z dyni 400 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • przyprawa do pierników 2 łyżeczki
  • Polewa : kajmak 3/4 puszki
  • prażone ziarna sezamu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód.
    Pokruszone ciasteczka, masło i przyprawę zmiksować na mokry piasek. Spód tortownicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać, lekko docisnąć i schłodzić.
    Masa serowa.
    Wszystkie składniki o temperaturze pokojowej zmiksować na gładką masę.
    Nie miksujmy jednak zbyt długo, tylko do połączenia się składników.
    Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 º C.
    Na schłodzony spód wylać masę serową, wyrównać. Włożyć do piekarnika i piec w kąpieli wodnej około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia temperaturę możemy zmniejszyć nawet do 150 C. Wyjąć, przestudzić.
    Sernik schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    Potem polewamy płynnym kajmakiem i posypujemy sezamem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 30 października Coraz więcej przepisów w konkursie, a jak to jeszcze jest serniczek, to ma ode mnie duży plus :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń