Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany

Sernik gotowany

Autor: IlonaAlbertos

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 110

Dodano: 06.01.2012

Odsłon: 61506

Ciasto, które smakuje moim gościom. Niby sernik, a jednak nieco inaczej. Idealne na Boże Narodzenie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę( 1 kostkę chłodną), jajko, śmietanę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Pieczemy 3 takie same blaty. Pieczenie powinno trwać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu spody odstawiamy do przestygnięcia.

  2. Ser biały mielony przekładamy do rondla, dodajemy jajko, żółtko cukier, cukier waniliowy, masło pokrojone w kostkę i mieszamy podgrzewając. Gdy masa zgęstnieje i będzie już gorąca dodajemy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki. Całość energicznie mieszamy. Gdy masa będzie gorąca przekładamy nią blaty( blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy jasny blat, masę serową, ciemny blat, ponownie masę i całość przykrywamy jasnym blatem. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.

  3. Na koniec ciasto dekorujemy polewą( rozpuszczona czekolada z mlekiem lub śmietanką) i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciamarty 23 grudnia 2012 taki sernik gotowany robie na herbatnikach petit beurre, daje na spód i na ser i robie polewe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marusia 24 czerwca 2012 A ile cukru dodać do ciasta a ile do sera??

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 12 stycznia 2012 czy 1 kg maki to nie za duzo na te proporcje jajek i margaryny.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IlonaAlbertos 10 stycznia 2012 Sernik przepyszny, zachęcam do pieczenia :) Do ciasta potrzebujemy 1 jajka i 2 żółtka, zaś do masy serowej jedno jajko i jedno żółtko.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

emka1551 10 stycznia 2012 Ciasto wygląda b.smakowicie. Przymierzałam się do upieczenia ale mam problem z doliczeniem się ilości jajek. Jajka 2 szt, a następna pozycja żółtko jaja, 1+2 żółtek czy jajek? Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń