Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany z borówkami

Sernik gotowany z borówkami

Autor: MP3-ka

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1522

Dodano: 11.07.2013

Odsłon: 2150

Sernik podany na kruchym herbatnikowym spodzie z owocami

Składniki

  • 400g borówek, 1 kg sera z wiaderka lub w kostkach,
  • 5 żółtek, 150g masła, 1,5 szklanki cukru,
  • (1/2 buteleczki aromatu waniliowego),
  • 2 opakowania budyniu - użyłam waniliowego,
  • 1/2 szklanki mleka,dodatkowo: truskawki do posypania,
  • kruchy spód: 180g herbatników, 60g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
    Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
    Masę wsypujemy na blaszkę, mocno dociskamy do dna.
    Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.
    Ser, żółtka, aromat, masło i cukier podgrzewamy na średnim ogniu - cały czas mieszamy.
    Następnie dodajemy borówki, chwilę podgrzewamy.
    Wszystko dokładnie miksujemy.
    Gdy masa zacznie się gotować,
    wlewamy budyń - mieszamy aż ser zgęstnieje.

    Gdy masa serowa ostygnie, wylewamy ją na kruchy spód.
    Ciasto wstawiamy do lodówki.
    Można posypać kawałkami truskawek, lub pudrem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń