Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2044 Ocena: 10855

Dodano:

Odsłon: 4258

Połączenie moich ulubionych ciast :) Czyli sernika i biszkoptu z truskawkami.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Wykonanie biszkoptu:
    Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąki, proszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut.
    Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml)

    Wykonanie masy serowej:
    Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu (stale mieszając). Jak lekko przestygnie to dodajemy po troszkę suche budynie, mieszamy. Ponownie doprowadzamy do zagotowania.

    Wykonanie kremu:
    Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać.
    W między czasie zimną śmietankę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
    Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać.

    Składanie ciasta:
    Na skropiony biszkopt nakładamy wystudzoną masę serową, następnie smakujemy powidłem. Na wierzch wylewamy ubity krem i układamy truskawki. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki minimum 3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń