Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Sernik kajmakowy"

Składniki

  • Tortownica o średnicy 24 cm. Piernikowy spód:
  • 15 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 8 dag margaryny
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika. Masa serowa:
  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 3/4 kostki masła
  • 25 dag cukru pudru
  • 6 dużych jajek
  • olejek pomarańczowy
  • budyń waniliowy
  • łyżka mąki krupczatki
  • szczypta proszku do pieczenia. Wykończenie:
  • 3-4 łyżki masy kajmakowej
  • 200-250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • łyżka mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię kopczyk. Dodaję pozostałe ciasta. Najpierw siekam całość, a następnie rękami zagniatam ciasto. Wykładam na dno przygotowanej tortownicy.

  3. Białka oddzielam od żółtek. W malakserze ucieram masło z cukrem, dodaję stopniowo żółtka. Następnie dodaję ser. Całość miksuję, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodaję mąkę z budyniem i proszkiem oraz olejek pomarańczowy.

  4. Oddzielnie ubijam pianę z białek i delikatnie ją łączę z masą serową. Wylewam ją na piernikowe ciasto. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 180°C.

  5. Upieczony sernik zostawiam do przestudzenia.Wierzch sernika smaruję masą kajmakową. Przed jej nałożeniem można delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch.

  6. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na kajmak. Czekoladę łamię na mniejsze części i rozpuszczam z dodatkiem mleka. Dekoruję nią wierzch sernika, wykładając na śliwki.

  7. Odstawiam do zastygnięcia czekolady. Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawiają, że czuje się świąteczny nastrój!

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń