Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kawowy

Sernik kawowy

Autor: trele-morele

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1185

Dodano: 16.03.2011

Odsłon: 56881

Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl. Jeden z moich ulubionych- zdecydowanie polecam!!!

Składniki

  • ok. 75 dag sera białego półtłustego trzykrotnie zmielonego
  • 50g miękkiego masła + 50g do spodu sernika
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki- 30 lub 36%
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżeczka do spodu sernika
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 140g herbatników digestive lub innych
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Okrągłą formę do pieczenia (23cm) wyłożyć folią aluminiową zawijając także boki od zewnątrz. (najłatwiej jest to zrobić tak: dno formy wykładamy folią, zostawiając z każdej strony spory zapas, obręcz zaciskamy na formie i folii, a następnie resztą folii owijamy obręcz od zewnątrz- proste?).

  2. Herbatniki rozkruszyć bardzo drobno, dodać do masła i 1 łyżeczki kawy i zmiksować (powstaje coś przypominające w fakturze mokry piasek). Dno formy wyłożonej folią wylepić herbatnikowym spodem i odstawić do lodówki.

  3. Śmietanę podgrzać na bardzo wolnym ogniu, dodać dwie łyżki kawy, wymieszać, aż do rozpuszczenia składników i odstawić do wystudzenia.

  4. Miękkie masło utrzeć na puszysta masę, dodac ser i krótko zmiksować. Do masy wsypać cukier, następnie dodawać jajka po kolei, po każdym składniku krótko! zmiksować, tylko do połączenia składników.

  5. Do połączonych składników dodać kakao, mąkę ziemniaczaną, oraz przestudzoną śmietanę. Wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować, tylko do połączenia składników. Masę wylać na spód z ciastek.

  6. Formę z ciastem wstawić do większego naczynia, do którego nalać wrzącą wodę (mniej więcej do połowy formy z ciastem). Piec w temp. około 180st C. przez godzinę. Sernik po upieczenie należy wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po całkowitym ostygnięciu, należy go schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

apolonia12 24 marca 2011 Pysznie wyglada i napewno tak samo smakuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 18 marca 2011 Ivonne- Zgadłaś- dekoracja jest zrobiona z migdałów w czekoladzie. Bardzo pasowały do tego sernika :)

Annuar- sernik kawowy jest delikatniejszy, bananowy mocniej zbity (ze względu na dodatek do ciasta bananów). Żeby sernik kawowy nie opadł i był naprawdę puszysty piekę go w kąpieli wodnej. Bananowy nie potrzebuje już takich zabiegów. Ja bezpieczniej bym się czuła piekąc go w kąpieli wodnej, ale jeśli spróbujesz inaczej daj znać jak wyszło :)

Serdecznie dziękuję za wszystkie miłe słowa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bluetta1 18 marca 2011 Ciasto wygląda pięknie i apetycznie .....bardzo kusząco , a ja nie lubię sernika!! Może się skuszę. Pozdrawiam..:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

janadja 16 marca 2011 Piekąc kilkuwarstwowe ciasta smakowe staram sie niedodawać do każdej warstwy tego samego dodatku smakowego czyli jak dodaję kawę lub kakao do ciasta to nie dodaj ę już do sera i odwrotnie a dlaczego ! ponieważ ciasto nie musi tylko dobrze smakować lecz również powinno wyglądać ładnie i kolorowo .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 16 marca 2011 Piękne zdjęcie, bardzo mi się podoba i oczywiście zachęca do zrobienia Twojego ciasta:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 16 marca 2011 Wygląda apetycznie, już mam ochotę na kawałek.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 marca 2011 Bardzo podobają mi się oba Twoje serniki - coraz częściej mam ochotę na "urozmaicony" sernik. No i super dekoracja. Mam pytanie - dlaczego sernik kawowy piecze się w "kąpieli wodnej" a bananowy nie ? Czy sernik kawowy też mogę upiec w "tradycyjnie" ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivonne 16 marca 2011 Pychotka... Czego użyłaś do dekoracji sernika? Czy to są jakieś orzechy lub owoce w czekoladzie?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń