Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kawowy na zimno

Sernik kawowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2728

Dodano:

Odsłon: 872

Sernik na zimno na biszkopcie. Sernik o smaku kawy, bardzo delikatny i pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -4 jajka -1/2 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej
  • -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:-1 łyżeczka cukru
  • -1/3 szklanki gorącej wody -1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -1 l. mleka -2 budynie toffi -1 łyżka mąki
  • -4 łyżki cukru -300 g masła -1 czekolada karmelowa
  • MASA SEROWA:
  • -2 łyżki kawy rozpuszczalnej -1/4 szklanki gorącej wody
  • -30 g. żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • -500 ml. śmietanki 30% -220 g. cukru pudru -1 kg. sera z wiaderka
  • KAWOWE ESY-FLORESY:
  • -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -1/4 szklanki gorącej wody
  • -4 łyżeczki cukru -1 łyżeczka żelatyny -1/4 szklanki wrzątku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łopatką. Wylać na blachę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 25-30 min w 175*.

    nasączenie-Po upieczeniu biszkopt, obrócić zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do blaszki z nowym papierem .
    Biszkopt nasączyć posłodzoną kawą.

  2. masa budyniowa-Budyń z mąką i cukrem, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić i w gorącym budyniu,rozpuścić czekoladę w kostkach..Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Miękkie masło zmiksować, dodając po trochu budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt i schłodzić, do zastygnięcia.

  3. masa serowa- Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Żelatynę w 1/2 szklanki rozpuścić i wlać do kawy.Mieszaninę ostudzić do letniego. Śmietankę z cukrem pudrem i serem zmiksować.Na koniec dolewać letnią kawą z żelatyną i krótko zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie budyniowej i schłodzić

  4. kawowe esy-floresy- Zaparzyć kawę z 1/4 szklanką gorącej wody i posłodzić. Żelatynę rozmieszać też z 1/4 szklanki gorącej wody. Połączyć i ostudzić do lekkiego tężenia. Przelać do buteleczki z dozownikiem i polać ciasto w/g własnej fantazji.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń