Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mandarynkowy z kokosową kruszonką

Sernik mandarynkowy z kokosową kruszonką

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 1277

Dodano: 11.11.2016

Odsłon: 441

Tym razem na spodzie z ciasta ucieranego, z mandarynkami i kokosem na wierzchu. Delikanty, mięciutki, dzięki kruszonce chrupiący. Polecam :)

Składniki

  • Ciasto: 100g masła lub margaryny
  • 70g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 170g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 1kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 1 puszka mandarynek
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki soku mandarynkowego
  • 3 jajka (L)
  • Kruszonka: 200g wiórków kokosowych
  • 100g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 150g miękkiego masła lub margaryny
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mandarynki odsączyć, sok zachować. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.

  2. Masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie pojedynczo dodawać jajka i miksować na najwyższych obrotach miksera.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do masy maślano-jajecznej. Zmniejszyć obroty miksera i wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać powierzchnię.

  4. Wszystkie składniki masy serowej (oprócz mandarynek) wymieszać krótko, tylko do połączenia. Wyłożyć na ciasto. Na wierzchu poukładać mandarynki, lekko je wciskając w ser.

  5. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść, a następnie pokruszyć równomiernie na masę serową.

  6. Piec na najniższym poziomie piekarnika ok. 90 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Potem wstawić do lodówki.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń