Do góry

Desery Przepis na:

Sernik marcepanowo malinowy

Sernik marcepanowo malinowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 995

Dodano:

Odsłon: 13625

Sernik z własnoręcznie przygotowanym marcepanem, sosem malinowym i jajkami marcepanowymi. Jest pyszny i rozpływa się w ustach. Delikatny, kremowy z nutą kwasowości malin.

Składniki

  • spód: 170 g ciastek kakaowych
  • 60 g masła
  • marcepan: 250 g migdałów
  • 3/4 szklanki cukier kryształ
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 1/3 szklanki wody
  • masa serowa: 900 g sera twarogowego
  • masa marcepanowa
  • 1 budyń do ciast i kremów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sos malinowy: 250 g malin mrożonych
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • jajka czekoladowe: 1/5 masy marcepanowej
  • 1/3 tabliczki czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Marcepan:

    Migdały zalewam wrzątkiem w misce i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie obieram migdały ze skórki. Jak skórka nie chce łatwo zejść to zalewam ponownie gorącą wodą. Migdały i cukier puder mielę malakserem. Do garnuszka wlewam wodę, dodaję cukier kryształ, miód i gotuję na wolnym ogniu syrop. Nie wolno mieszać. Gęstość syropu sprawdzam w ten sposób, że kroplę syropu wlewam do zimnej wody, i powinna być plastyczna żeby można uformować z niej kulkę. Syrop lekko studzę ale jeszcze gorący wlewam do migdałowej masy, dodaję olejek migdałowy i mieszam mikserem. Następnie marcepan zagniatam rękoma. Jedną piątą zostawiam do zrobienia jajek, resztę dodam do sera.



    Ser i marcepan mielę dwa razy maszynką do mięsa. Przekładam do miski, dodaję śmietanę kremówkę, puder i mieszam mikserem. Dodaję stopniowo po jednym jajku i łączę mikserem i dodaję kolejne jajko. Masy serowej nie miksuję za długo dosłownie 2-3 minuty żeby sera nie napowietrzyć. Na końcu dodaję budyń i mieszam.



  2. Sos malinowy:

    Maliny, cukier i sok z cytryny przekładam do garnka i gotuję na wolnym ogniu. Przecedzam przez sito, i wlewam ponownie sos do garnka i redukuję aż będzie gęsty. Sos jak przestygnie jeszcze trochę zgęstnieje.



    Spód:

    Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione gorące masło i zagniatam palcami. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam całą papierem do pieczenia, spód i boki.Spód z ciastek wygniatam w formie i wstawiam na 10 minut do nagrzanego piekarnika góra dól na 160 stopni. Jak przestygnie wylewam masę serową. Na masie serowej wykładam łyżeczką sos malinowy w kilku miejscach i wykałaczką robię esy floresy. Formę owijam od spodu folią aluminiową dokładnie. Na blaszkę od piekarnika wylewam czajnik wrzącej wody, wkładam do wody sernik i piekę w kąpieli wodnej. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 termoobieg na 20 minut i zmieszam na temp 120 stopni na godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiam go w nagrzanym jeszcze godzinę i uchylam drzwiczki. Jak przestygnie wkładam do lodówki na noc.



    Jajka:

    Czekoladę, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej w miseczce. Z jednej piątej marcepanu formuję jajka, nakłuwam je na wykałaczki i zanurzam w czekoladzie płynnej. Jajka żeby się nie skleiły wbiłam je w pomarańczo i wstawiłam do lodówki. Jajka układam na serniku, dekoruję miętą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń