Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia

Przepis dnia 2017-03-26
Sernik mascarpone z bananami bez pieczenia

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 1157

Dodano: 20.03.2017

Odsłon: 15783

Prosty w wykonaniu sernik z mascarpone oraz białą czekoladą, dodatkami bananów oraz pianką z deserowej czekolady. Bez pieczenia !!!

Składniki

  • SPÓD
  • 150 g herbatników maślanych
  • 90 g masła
  • MASA MASCARPONE
  • 750 g mascarpone
  • 250 g białej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • MASA PIANKOWA CZEKOLADOWA
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody gorącej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • Dodatkowo: 3 banany, cytryna oraz posypka płatki czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić i wystudzić. Następnie do blendera wrzucić herbatniki i zmiksować na piasek. Do miseczki wrzucić herbatniki dodać wystudzone masło i całość wymieszać do momentu aż otrzymamy konsystencje "mokrego piasku". Na spód blaszki o wymiarach 24 cm bądź tortownicy wysypujemy masę herbatnikowi i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na 40 min.

  2. Banany kroimy w plasterki przekładamy do miseczki i wyciskamy cytrynę całość delikatnie mieszamy aby każdy plasterek był otoczony sokiem. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej - czekamy aż wystygnie. Do szklanki wsypujemy żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy na 15 sekund do mikrofali. Czekamy aż żelatyna przestygnie.
    Miksujemy serek mascarpone stopniowo dodając białą czekoladę. Następnie trochę masy dodajemy do żelatyny całość dokładnie mieszamy i wlewamy do masy z serka. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Na dno z herbatników układamy połowę pokrojonych bananów a następnie wylewamy masę z serka mascarpone i wstawiamy do lodówki na 30 min do stężenia masy.

  4. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy wodę oraz jajko. Odstawiamy do przestygnięcia. Z żelatyną postępujemy tak samo jak za pierwszym razem i również odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Następnie czekoladę. Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki masy - mieszamy a następnie całość przelewamy do masy czekoladowej i krótko miksujemy do połączenia składników.

  5. Na masę z mascarpone przekładamy pozostałe banany i wylewamy masę czekoladową. Wkładamy do lodówki na ok 40 min do stężenia. Całość posypujemy płatkami czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń