Do góry

Desery Przepis na:

Sernik morelowy, na zimno.

Sernik morelowy, na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1255 Ocena: 14771

Dodano:

Odsłon: 2025

Smaczny deser ze świeżymi owocami moreli.

Składniki

  • galaretki o smaku brzoskwiniowym 2 szt.
  • galaretki o smaku cytrynowym 2 szt.
  • świeże morele drylowane
  • ser mielony z wiaderka 1kg
  • Herbatniki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy (tortownica 22 x 22 x 7 cm.) przykrywamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników.

  2. Zagotowujemy pół litra wody,rozpuszczamy w niej 2 galaretki cytrynowe i studzimy.

  3. Gdy galaretki będą robić się gęste, dodajemy je do sera i dokładnie mieszamy do połączenia się galaretki z serem.

  4. Myjemy i drylujemy morele.

  5. Masę serową dzielimy na dwie części. Na jedną część masy serowej wyłożonej na herbatniki układamy połówki wymytych moreli.

  6. Przykrywamy pozostałą częścią masy serowej, równamy.

  7. Wstawiamy formę do lodówki na godzinę.

  8. W między czasie zaparzamy 2 galaretki brzoskwiniowe, studzimy.

  9. Gdy masa serowa w formie zgęstnieje na sztywno, wlewamy na wierzch gęstniejące galaretki brzoskwiniowe.

  10. Wstawiamy formę do lodówki na kilka godzin.

  11. Po tym czasie możemy kroić i konsumować.

  12. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń