Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik na kruchym cieście"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Ciasto: Wszystkie ciasta zagniatamy szybko na stolnicy, następnie dzielimy na pół i wkładamy na dwie godziny do zamrażalnika. (Białka zachowujemy, gdyż będą nam potrzebne do masy serowej).
Na spód tortownicy wyłożonej pergaminem ścieramy na tarce jedną część ciasta. Podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Masa: Cztery żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Ucierając, dodajemy partiami ser, wsypujemy kaszę mannę, budyń i umyte, osuszone rodzynki.
Na koniec mieszamy z pianą ubitą ze wszystkich białek i reszty cukru.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciasta. Dopiekamy 50 minut w temperaturze 175-180oC.
Czas przygotowania: 90 minut. Cena jednej porcji: około 1,20 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 360 kcal, Białko: 10 g, Tłuszcz: 26 g, Węglowodany: 48 gŹródło: Rewia