Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 586

Dodano:

Odsłon: 12285

Przepis pochodzi z książki J. Dmochowskiej - Górskiej "Domowe ciasta i desery". U mnie wersja light (bez rodzynek i skórki) ;-)

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 200 g mąki tortowej
  • 200 g cukru
  • 40 g margaryny
  • Na masę sernikową:
  • 800 g sera białego (dałam półtłustego)
  • 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 4 żółtka
  • 100 g margaryny
  • 400 g cukru pudru (dałam połowę porcji cukru pudru a drugą połowę zwykłego)
  • 2 łyżki kaszy manny
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 4 białka
  • opcjonalnie: rodzynki (100g), skórka pomarańczowa (50g)
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto z podanych składników. Powinno być miękkie (mnie lepiło się do rąk więc dodałam trochę więcej mąki). Wyłóż na blachę, ponakłuwaj widelcem żeby nie porobiły się "pęcherze" i upiecz na jasny kolor (piekłam z termoobiegiem w temp. 180 stopni C przez 20 min). Wystudź.

  2. Ser i ziemniaki zmiel dwukrotnie. Masło, cukier (zostaw ok. łyżkę cukru do białek) i żółtka utrzyj w mikserze, powoli dodawaj do tego masę serową, przesypując manną (2 łyżki masy, 1/2 łyżki kaszy manny). Wszystko dobrze wyrób. Dodaj aromat oraz opcjonalnie opłukane rodzynki i podsmażoną skórkę pomarańczową. Ubij białka z resztą cukru i wymieszaj delikatnie z masą serową. Całość wyłóż na wystudzone ciasto i wstaw do piekarnika na ok. 40 min piecz w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem.

    DOBRA RADA:
    Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia (nie powinno wtedy opaść).

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 czerwca 2014 nie piekłam jeszcze sernika ze ziemniakami, może nadeszła ta pora,do książki i do spróbowania :)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń