Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na mleku kokosowym

Przepis dnia 2019-07-25
Sernik na mleku kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 480 Ocena: 5833

Dodano:

Odsłon: 2566

Pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik z mlekiem kokosowym i dżemem z czereśni. Delikatny, nie za słodki, polecam na upalne dni :)

Składniki

  • Składniki na tortownicę o śr. 24 cm.;
  • 1 kg. serka mielonego z wiaderka (dobrej jakości)
  • 2 puszki po 400 ml każda mleka kokosowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 galaretki krystaliczne
  • 250 ml wrzątku, 3 łyżki cukru pudru
  • 2 słoiczki dżemu z czereśni
  • 1 łyżka żelatyny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. przygotowanie masy serowej;

    Galaretki należy rozpuścić w 250 ml. wrzątku i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
    Żelatynę zalać odrobina zimnej wody, to znaczy w takiej ilości, aby ją zakryła. Odstawić na kilka minut, następnie dolać kilka łyżek wrzątku i dokładnie wymieszać.
    Do misy miksera wlać mleko kokosowe, dodać ser biały, cukier puder wystudzone galaretki i żelatynę. Wymieszać na niskich obrotach.
    Masę sernikową wylać na tortownicę w całości pokrytą folią spożywczą.
    Umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.

    przygotowanie galaretki z czereśni;

    Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, odstawić na kilka minut aby napęczniała.
    Dżem umieścić w rondelku i lekko podgrzać. Do napęczniałej żelatyny wlać kilka łyżek wrzątku, wymieszać dokładni i połączyć z ciepłym dżemem.
    Wystudzić i wylać na zimny sernik. Potrzymać w lodówce ok. pół godziny.
    Po tym czasie można śmiało kroić i delektować się pysznym deserem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń