Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno

sernik na zimno

Autor: ewka16

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 144

Dodano: 28.05.2017

Odsłon: 2382

delikatny jak ptasie mleczko deser na zimno, rewelacyjny na letnie przyjęcia :)

Składniki

  • 1 kg twarogu mielonego (z wiaderka)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 galaretki - 2 cytrynowe i jedna wiśniowa (lub inny smak ważne aby była w innym kolorze)
  • 2 banany
  • paczka herbatników - musi wystarczyć na wyłożenie spodu tortownicy
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowuję galaretki - 1 cytrynową i wiśniową, oczywiście osobno, w 0,3 l gorącej wody każda. Czekam do całkowitego wystudzenia.
    Drugą cytrynową rozpuszczam normalnie w 0,5 l i także studzę.

  2. Ser dobrze miksuję z cukrem pudrem, dzielę na dwie części. Do pierwszej dodaję cytrynowa zagęszczoną galaretkę i dobrze ubijam.
    Do drugiej części dodaję galaretkę wiśniową i analogicznie ubijam.
    Dno tortownicy wykładam herbatnikami. Następnie wylewam masę serowo-cytrynową. Odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
    Następnie to samo powtarzam z masa wiśniową.
    Banany obieram e skorki i kroję na średniej grubości plasterki. Wykładam nimi wierzch sera i zalewam trzecią galaretką. Odstawiam do zastygnięcia do lodówki. Ja tym razem za szybko rozkroiłam co widać na poszarpanym brzegu.
    Sernik powinien być podawany na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń