Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 977

Dodano:

Odsłon: 4504

Śnieżno biały sernik na zimno z owocami w galaretce i maślanym spodem.

Składniki

  • spód
  • 100 g herbatników (u mnie pełnoziarniste)
  • 60 g masła rozpuszczonego
  • masa
  • 500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony)
  • 200 g śmietanki kokosowej lub 30%
  • 2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody
  • cukier/słodzik wedle uznania
  • wierzch
  • ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do pokruszonych herbatników wlewamy rozpuszczone i ostudzone masło, mieszamy do połączenia. Spód formy (18 lub 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegi natłuszczamy masłem. Z herbatników formujemy spód i wstawiamy do lodówki.

  2. Galaretki cytrynowe przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg wrzucamy do melaksera, dodajemy ostudzone galaretki, dosładzamy wedle uznania i miksujemy. Następnie dodajemy porcjami ubitą śmietankę i mieszamy już tylko łyżką. Powstałą masę wylewamy na spód. Formę wkładamy do lodówki, aby stężała.

  4. Przygotowujemy galaretkę na wierzch i odstawiamy. Kiedy masa sernika lekko już stężeje, wciskamy delikatnie owoce i wkładamy ponownie do lodówki. Gdy galaretka będzie już zimna i tężejąca, zalewamy nią owoce i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń