Do góry

Desery Przepis na:

sernik na zimno z owocami (przepis bazowy)

sernik na zimno z owocami (przepis bazowy)

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8153

Dodano:

Odsłon: 35038

Chyba nie ma bardziej uniwersalnego przepisu na sernik na zimno niż ten...intensywnie serowo - śmietankowy, mój ulubiony i niezmienny od lat, najlepszy. Pasują do niego absolutnie każde owoce jakie nam się tylko nadarzą. PYCHA !

Składniki

  • 600 gramów sera porządnie zmielonego lub dobrego "wiaderkowca" (używam "Mój Ulubiony" z Wielunia i gorąco go
  • 400 ml śmietany kremówki 30%, 6 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 kopiaste i 0,5 łyżki żelatyny + 1/3 szklanki gorącej wody
  • dodatkowo: około 100 gramów okrągłych biszkoptów
  • 700 gramów owoców, 2 paczuszki galaretki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Serek wyjąć z lodówki na około godzinę przed przystąpieniem do pracy aby uzyskał temperaturę pokojową.

    Żelatynę dobrze rozpuścić w wodzie, schłodzić do temperatury pokojowej (ma być wciąż płynna).

    Do dużej miski wlać śmietankę, dodać twaróg, zmiksować na jednolitą masę (nie za długo, tylko do połączenia składników).
    Potem wsypać oba cukru, wlać sok z cytryny, krótko utrzeć (najlepiej łyżką).
    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć herbatnikami, po bokach poukładać połowki truskawek.
    Do schłodzonej żelatyny dodać 1 łyżeczkę masy serowej, wymieszać, a następnie wlać jednym ruchem do całości miksując jednocześnie na najwyższych obrotach.

    Masę rozprowadzić delikatnie na biszkoptach i wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce.
    Obie galaretki rozpuścić w około 800 ml gorącej wody, schłodzić.
    Na stężałej masie twarogowej poukładać owoce, a potem zalać je tężejącymi galaretkami, schłodzić porządnie w lodówce.
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń