Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z polewą czekoladową i owocami

Sernik na zimno z polewą czekoladową i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6748

Dodano:

Odsłon: 129

Taki sernik może zastąpić tort na przyjęciu. Sernik warstwowy z polewą i owocami.

Składniki

  • BISZKOPT: -3 jajka -100 g. cukru -50 g. mąki
  • -30 g. mąki ziemniaczanej -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM CZEKOLADOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -200 g. mlecznej czekolady -1 śmietan-fix -250 g. serka mascarpone
  • -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -250 g. serka mascarpone
  • -30 g. cukru pudru -20 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • -100 g. gorzkiej czekolady
  • KREM MIĘTOWY:
  • -330 g. sera z wiaderka -250 ml. śmietanki 30 %
  • -90 g. cukierków miętowych -30 g. cukru pudru -1 śmietan-fix
  • -250 g. serka mascarpone -30 g. pudru -20 g. żelatyny -1/2 szkl. wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA: -100 g. gorzkiej czekolady
  • -50 g. mlecznej czekolady -ok. 120 ml. śmietanki 30 %
  • OWOCE: -250 g. malin -250 g. borówki amerykańskiej
  • OZDOBY: -mięta -kwiatki z mleka w proszku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.

  2. krem czekoladowy-Nad parą roztopić czekolady w śmietance. Ostudzić i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną czekoladową śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.
    Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.

  3. krem stracciatello-Czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej, albo drobno posiekać.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z fixem a potem dwoma serami.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać tartą czekoladę, wymieszać łopatką i wylać do tortownicy i schłodzić.

  4. krem miętowy-Cukierki rozpuścić na piecu dodając z 1/4 szklanki wody. Ostudzić i wymieszać ze śmietanką, dodatkowo jeszcze schłodzić. Dalej postąpić jak poprzednie kremy. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin, najlepiej na całą noc.

  5. Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę z podkładką pod torty.

  6. polewa i dekoracje-Czekolady rozpuścić nad parą wraz ze śmietanką. Ostudzić do płynnego i posmarować boki i obrzeża sernika.Zaraz poukładać owoce tworząc koło. Udekorować kwiatkami z masy i miętą.Sernik przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń