Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z rafaello

Sernik na zimno z rafaello

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 905

Dodano: 15.11.2017

Odsłon: 668

Delikatny sernik na zimno, z ukrytą w środku słodką niespodzianką. Jako że truskawki już zagościły na naszych stołach, użyłam ich dla kontrastu smakowego i wizualnego. Idealny na ochłodę w te upalne dni.

Składniki

  • BISZKOPT KAKAOWY: (lub paczka biszkoptów) 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA: 500g serków homogenizowanych 500 g jogurtu naturalnego
  • 10 sztuk pralinek kokosowych 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru
  • PONADTO 10 truskawek 10 kulek kokosowych lu Rafaello
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy
    Białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

  2. Masa serowa
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia.
    Ser, jogurt i cukier puder, ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Przestygnięcia żelatynę wlać do masy serowej, dokładnie wymieszać. Na biszkopt wylać około 10 łyżek masy serowej, na niej ułożyć w małych odstępach kulki kokosowe, i zalać pozostałą masą serową. Wstawić do lodówki aby sernik stężał. Na zastygniętym serniku układać na przemian

  3. KULKI KOKOSOWE:
    20 dag masła
    szklanka cukru pudru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    25 dag wiórków kokosowych
    180 dag herbatników

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodać jajka, i dalej ucierać. Następnie wiórki kokosowe (6 łyżek pozostawić do obtoczenia) i ponownie wymieszać. Masę wstawić na godzinę do lodówki. Herbatniki rozdrobnić np. za pomocą blendera, i wymieszać.
    Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń