Do góry

Desery Przepis na:

Sernik „noc i dzień”

Sernik „noc i dzień”

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 757

Dodano: 11.09.2017

Odsłon: 11665

Nie dość, że uwielbiam serniki w każdej postaci, to jeszcze ten był z czekoladą! Ba… nawet z dwoma rodzajami. Jednym słowem – przepyszny! Naprawdę warto go spróbować.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 jajka
  • 600 g zmielonego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g białej czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej
  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w dwóch szklankach wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Czekoladę roztapiamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystudzenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier i cały czas ubijamy. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. W osobnej misce łączymy żółtka z wystudzoną czekoladą i łączymy je z ubitymi białkami. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary 35×24 cm). Pieczemy w piekarniku w 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Przygotowania kremu rozpoczynamy od roztopienia białej czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy w kąpieli wodnej na parze. W czasie ubijania porcjami dodajemy czekoladę i żelatynę. Naszą jajeczną masę stopniowo dodajemy do twarogu i mieszamy. W osobnej misce ubijamy śmietanę po czym dodajemy ją, stopniowo do masy serowej. Gotową masę rozkładamy na schłodzonym cieście i schładzamy.

  3. Kiedy nasza masa serowa stężeje, układamy na niej odcedzone i pocięte na plasterki brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawiamy do stężenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 września Protestuję - nawet nie wolno nam spróbować -jesteśmy słodką parą,mogę tylko patrzeć jak synek z rodzinką zajadają takie pyszności. Do plagiatorka - bo upiekę dla tych obżartuchów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 września Yyyyy, jakby to powiedzieć ;) Poproszę duży, bardzo duży kawałek :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń