Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Oreo

Sernik Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 913

Dodano:

Odsłon: 12236

Ten sernik nie potrzebuje specjalnej reklamy. Za każdym razem kiedy go upiekę znika w zastraszającym tempie ;) Jest delikatny, kremowy i przepyszny!

Składniki

  • Składniki na spód:
  • 2 paczki ciasteczek Oreo - 4 ciastka zostawic do dekoracji
  • 60 g roztopionego masła
  • Składniki na ciasto:
  • 600 g twarogu sernikowego w wiaderku bez dodatków
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Dekoracja:
  • 200ml kremówki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 4 ciastka oreo przekrojone na 4 części
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Uwaga! wszystkie składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.

    Przygotowanie spodu:
    Ciasteczka Oreo wypakowujemy i oddzielamy od niech nadzienie. Następnie wrzucamy je do naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Oddzielamy 160 g na spód - resztę zostawiamy na górę.

    Do 160 g ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na jej spód wykładamy masę ciasteczkową, dociskamy palcami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.

  2. Przygotowanie masy serowej:
    Jajka roztrzepujemy krótko mikserem. Następnie dodajemy do nich twaróg - łyżka po łyżce - cały czas miksując. Na koniec dokładamy kwaśną śmietanę, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i cukier. Miksujemy do czasu aż wszystkie składniki się połączą, a masa będzie gładka.

    Wyciągamy tortownicę z lodówki. Wylewamy masę serową na ciasteczkowy spód i wyrównujemy. Tortownicę dwukrotnie owijamy folią aluminiową - sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Zagotowujemy cały czajnik wody. Przygotowujemy blaszkę większą od naszej tortownicy - wkładamy do niej owiniętą folią tortownicę, następnie dolewamy wokół niej wrzącą wodę z czajnika do połowy wysokości.

    Wkładamy do piekarnika sernik i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy sernik ok. 90 minut. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

  3. Dekoracja:
    Na wystudzony sernik wykładamy pozostałe pokruszone ciasteczka i wygładzamy. Dekorujemy ubitą śmietaną i kawałkami ciastek Oreo. Sernik przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

hania8712 24 marca fajny, ale jak mam kupić ciastka do ciasta to wolę zjeść same ciastka i zrobić osobno sernik :):)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń