Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik owocowy z bitą śmietaną"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną. Dosyp proszek do pieczenia i cukier. Połącz suche , po czym wbij jajko i dodaj 5 łyżek miękkiego masła. Całość dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż na pół godziny do lodówki.
W tym czasie przygotuj masę. Mielony twaróg zmiksuj blenderem z cukrem białym i waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Na koniec dodaj rodzynki i delikatnie połącz z pianą ubitą z białek.
Schłodzonym ciastem wylep spód i boki tortownicy. Wypełnij ją przygotowaną masą serową, po czym wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz około godziny.
Na gotowym cieście ułóż połówki truskawek, zalej je tężejącą galaretką i udekoruj bitą śmietaną i listkami mięty.
Choć obecnie możemy kupić truskawki przez cały rok, to jednak z niecierpliwości czekamy na te najlepsze – polskie! Już niebawem będziemy mogli nacieszyć się ich wyjątkowym smakiem. Sprawdź, z jakimi składnikami je połączyć.
Czas: 120 min, 1 porcja = 300 kcal.Źródło: Kurier TV