Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

Autor: programistapogodzinach

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 738

Dodano: 23.09.2017

Odsłon: 12613

Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie ;) Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu <3

Składniki

  • skórka otarta z 2 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 200g mielonych pistacji
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej
  • 50g masła
  • 150g orzechów laskowych
  • 150g obranych migdałów
  • 300g cukru
> 6 os. > 60 min średnie drogie

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń