Do góry

Desery Przepis na:

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno

Sernik potrójnie czekoladowy na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 75

Dodano:

Odsłon: 50831

Przepis znalazłam na blogu "moje pasje". Warto wypróbować...

Składniki

  • ciastka digestive, ok 200gr
  • masło, 50gr
  • składniki na masę:
  • ser twarogowy mielony,, 500gr
  • cukier puder,, 0,5 szkl
  • cukier waniliowy,, 2 łyżeczki
  • śmietana kremówka 30 %,, 300gr
  • czekolada mleczna,, 100gr
  • CZEKOLADA GORZKA,, 100gr
  • czekolada biała,, 100gr
  • żelatyna,, 3 łyżeczki +6 łyżek zimnej wody
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka dokładnie rozkruszyć, dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać. Tortownicę o śr. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na spód wyłożyć masę ciasteczkową i odstawić do lodówki.

  2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i waniliowym. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Czekolady rozpuścić w kąpielach wodnych (każdą w osobnej miseczce).

  3. Napęczniałą żelatynę chwilę podgrzewamy aby się rozpuściła (najlepiej też w kąpieli wodnej).Dodać do niej odrobinę sera i mieszać aby nie powstały grudki, a następnie całość wlać do sera i zmiksować.

  4. 1/3 sera wymieszać z czekoladą gorzką i dodać 1/3 ubitej śmietany, zmiksować (dobrze jest to zrobić blenderem wtedy nie powstaja grudki). Wlać masę na spód tortownicy i włożyć na chwilę do lodówki. Następnie to samo powtórzyć z czekoladą mleczną i białą. Odstawić do lodówki aby dobrze stężało.

  5. Dowolnie udekorować, ja posypałam startą na tarce czekoladą gorzką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amik16 27 czerwca 2012 Wyglada smakowicie..nie lubie zelatyny. Mam nadzieje, ze stezeje bez. sprobowac warto.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

waco 27 czerwca 2012 Przepis nie do końca przemyślany. Jeśli zmiksujemy cały ser z żelatyną i podzielimy na 3 części po schłodzeniu pierwszej - drugiej i trzeciej nie da rady zmiksować bowiem ser zostanie "ścięty" przez żelatynę. Robię coś takiego ale żelatynę dodaję do każdej części osobno przed schłodzeniem. żeby sernik nie miał jednakowego smaku /wszystko czekolada/ zamiast mlecznej daje kakao a zamiast białej tylko bitą śmietanę z aromatem pomarańczowym. Tez smakuje rewelacyjnie a wygląda tak samo. Smacznego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 27 czerwca 2012 Fajny pomysl. Mysle ze twarog mozna zastapic serkiem np. Filadelfia

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cherries 27 czerwca 2012 wygląda świetnie :) mam nadzieję że niedługo będzie gorąco - będzie okazja do robienia serników na zimno :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewadanuta 27 czerwca 2012 Sernik inaczej-świetny pomysł na upalne dni ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 26 czerwca 2012 Robi niesamowite wrażenie, na pewno upiekę przy najbliższej okazji. Za piękny wygląd 5

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 26 czerwca 2012 Moje gratulacje, prezentuje się znakomicie :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edyta070407 26 czerwca 2012 ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje....do ulubionych:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń