Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w biszkopcie z kulkami czekoladowymi z mlekiem w proszku

Sernik w biszkopcie z kulkami czekoladowymi z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2905

Dodano:

Odsłon: 201

Sernik na zimno, z kulkami z mleka w proszku. Sernik w biszkopcie z polewą czekoladową, wyszedł pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT Z CZEKOLADĄ:
  • -5 jajek -200 g. cukru -100 g.mąki tortowej
  • -50 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -1 gorzka starta czekolada
  • KULKI:
  • -2 gorzkie czekolady-200 g. -200 g. masła
  • -100 g. cukru pudru -100 g. mleka w proszku
  • -100 g. kakaowych herbatników -parę kropli olejku migdałowego
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera z wiaderka -1/2 l. śmietanki 30 % -2 cukry waniliowe
  • -1/2 szklanki cukru pudru -1 śmietan-fix -3 łyżki żelatyny -1/2 szklanki gorącej wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -125 g. masła -5 łyżek cukru pudru -1 łyżka kakao
  • -1 łyżki wody -1/2 gorzkiej czekolady -1 łyżka żelatyny
  • -ok. 2 łyżek gorącej wody -5 łyżek kwaśnej śmietany
  • DO POSYPANIA: -parę bezików
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubić. Przesiewać mąki z proszkiem i mieszać już łopatkę ale nie długo. Dodać utartą czekoladę, delikatnie wymieszać i wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec ok. 25-30 min. w 175*.Zdjąć papier i ostudzić.

    Przekroić na dwa placki i spód włożyć z powrotem do blaszki z zabezpieczonymi wyżej bokami.

  2. kulki-Nad parą roztopić czekolady z masłem i lekko ostudzić.
    Herbatniki pokruszyć w woreczku foliowym, rozbijając wałkiem.

    Do miski włożyć herbatniki, cukier i mleko w proszku. Dolać czekolady,olejek, wymieszać i zagnieść.

    Robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego.Ułożyć na blaszce i schłodzić w lodówce.(można dzień wcześniej, tak jak i upiec biszkopt.)

  3. masa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego Śmietankę ubić z cukrami, potem śmietan-fixem. Porcjami dodawać ser i zmiksować.Na koniec dodawać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w blaszce.
    Ułożyć zaraz kulki, wciskając w ser.
    Przykryć górą biszkoptu.

  4. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać masło i czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wymieszać z gorącą wodą do rozpuszczenia i domieszać do czekolady. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Posmarować biszkopt.
    Na górę rozkruszyć beziki.

    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Black_soul 07 sierpnia Taki serniczek z chęcią bym zjadła :) świetny pomysł Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 07 sierpnia Dzięki tym kulkom sernik wygląda bardzo ciekawie. Widać, że musi być pyszny. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń