Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w łatki

Sernik w łatki

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3935

Dodano:

Odsłon: 2512

Sernik z jasnym i ciemnym ciastem. Sernik, podwójnie serowy. Jedna masa serowa a druga śmietankowa. Sernik bardzo pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -3 szklanki mąki -3/4 szklanki cukru pudru -5 żółtek
  • -250 g. masła -3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -2 łyżki kakao -2 łyżki gęstej śmietany
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera brzoskwiniowego z wiaderka
  • -1/2 szklanki cukru -4 jajka -2 budynie śmietankowe
  • MASA ŚMIETANKOWA:
  • -5 białek -3/4 szklanki cukru
  • -250 ml. śmietany 18 % --2 budynie śmietankowe
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować. Można rękoma rozetrzeć na żwirek. Podzielić na pół.Jedną połówkę przesypać do innej miski. Dodać kakao i śmietanę i zagnieść.Tą jasną podzielić na 2/3 i 1/3. Tą mniejszą przełożyć na talerz, to będzie posypka. Resztę białej zagnieść.Ciemną też podzielić na 2/3 i 1/3. Te większe części, poskubać na blaszkę 25x42, z papierem do pieczenia.Poskubać na przemian, jak szachownicę.

  2. masa serowa-Jajka zmiksować z cukrem i serem. Przesiać budynie i zmiksować.Wylać na ciasto.

    Poskubać drugą część ciemnego ciasta.

  3. masa śmietankowa-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem.Dodać śmietanę, lekko wymieszać. Przesiać budynie i też wymieszać, ale krótko. Wylać do blachy.

  4. Na górę rozsypać resztę pozostawionego jasnego ciasta.

  5. Piec 1 godz. w 180 *. Przykryć papierem i piec jeszcze 15 min. Studzić z pół godz.w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

    Resztę wystudzić na zewnątrz.
    Zimne oprószyć cukrem pudrem.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń