Do góry

Desery Przepis na:

sernik waniliowy

sernik waniliowy

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2269

Dodano: 31.07.2014

Odsłon: 2913

Kocham taki prosty, klasyczny, sernik-sernikowy. Tylko waniliowy. Bez gratisów. Co ma mało spodu. Dużo sera. I wanilii. I najlepiej nic na wierzchu. Ale tym razem polałam białą czekoladą.

Składniki

  • SPÓD 250 g ciastek kakaowych owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • masło /ja użyłam około 70-80 g; wszystko zależy od tego, jak spajać się będą ciastka/
  • MASA SEROWA 1 kg twarogu waniliowego mielonego z wiaderka
  • 400 ml homogenizowanego serka waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 5 jaj
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • POLEWA 1 tabliczka /100 g/ białej czekolady
  • 2 łyżki masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia /tylko dno/. Ciastka kruszę bardzo drobno, mieszam z otrębami. Masło topię i zalewam owsiankowy proszek. Wysypuję na dno tortownicy. Ugniatam.

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni Celsjusza.

  2. Twaróg przekładam do misy miksera i mieszam na wolnych obrotach. Dodaję serek homogenizowany i esencję. Miksuję do połączenia. Po kolei dodaję żółtka. Za każdym razem czekam, aż masa się ujednolici.

    Białka jaj oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Dodaję cukier puder i miksuję do uzyskania lśniącej masy. Przekładam pianę do masy serowej i mieszam szpatułą do połączenia. Na koniec dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję bardzo krótko – tylko do połączenia. Masę przekładam na owsiany spód. Wkładam blachę do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piekę 50-60 minut /ogólnie to piekę tak długo, aż masa w środku będzie zaciągnięta, ale już nie płynna/. Wyłączam piekarnik, studzę sernik w jamie – przy uchylonych drzwikach.

  3. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Polewam przestudzony sernik. Czekam, aż polewa ostygnie. Rzucam na wierzch kilka odświętnych perełek.

    Na noc wkładam do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 31 lipca 2014 Wspaniały ten sernik ,bardzo udany
A przede wszystkim przepis prosty
Smakowicie wygląda a pewnie jeszcze lepiej smakuje
Pychotka

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń