Do góry

Desery Przepis na:

Sernik waniliowy z polewą budyniową

Sernik waniliowy z polewą budyniową

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6835

Dodano:

Odsłon: 8221

Sernik pieczony na spodzie kruchym. Sernik z polewą budyniową i esami-floresami dwukolorowymi. Sernik wyszedł pyszny.

Składniki

  • CIASTO:
  • -150 g. masła -2 jajka -100 g. cukru -1 cukier waniliowy
  • -320 g. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -1500 g. sera imperialu -8 jajka
  • -250 g. cukru -1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • -3 budynie waniliowe po 40 g. -250 ml.śmietanki 30 %
  • POLEWA BUDYNIOWA:
  • -400 ml. mleka -1 budyń waniliowy
  • -2 łyżki cukru, jeśli budyń był bez cukru -3 żółtka
  • ESY-FLORESY:
  • -50 g. gorzkiej czekolady -50 g. białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i rozdrobnić mikserem,potem zagnieść. Wylepić blaszkę 30x40 cm.. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia,oraz mieć wszystkie boki.

  2. masa serowa-Żółtka zmiksować z połową cukru. Dodać ser,ekstrakt waniliowy i zmiksować. Budynie wymieszać ze śmietanką i dodać do sera.Białka ubić ze szczyptą soli, potem resztą cukru. Porcjami wmieszać do masy serowej, ale nie długo. Wylać masę na surowe ciasto i rozsmarować.

  3. Piec ok.60 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia.

  4. polewa-Wymieszać żółtka z cukrem i 1/2 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Trochę przestudzić i ciepłym posmarować zimny sernik.Odstawić do wystudzenia polewy.
    esy-Czekoladę gorzką rozpuścić nad parą, przelać do rożka papierowego i polać sernik w esy-floresy.Białą czekoladę tak samo rozpuścić nad parą i jak nie jest lejąca to rozrzedzić śmietanką 30%. Przelać też do rożka papierowego i polać po serniku w esy-floresy. Sernik kroić jak mocno stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń