Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 2390

Dodano:

Odsłon: 34070

Pyszny, puszysty wszystkim znany sernik wiedeński, klasycznie pieczony bez spodu. Mój jest taki niski, ponieważ użyłem prostokątnej formy . Podane proporcje będą dla tortownicy o średnicy 22 cm.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Samo dno tortownicy wysmarować masłem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Proszę nie używać termoobiegu, ani wymuszonego obiegu powietrza.

  2. Ser zemleć trzykrotnie i przetrzeć przez sito.

  3. Masło utrzeć do białości i dodawać do niego po jednym żółtku. Dodać cukier, cukier wanilinowy i utrzeć na gładką, puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce ser. Wsypać rodzynki.

  4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soku z cytryny. Delikatnie wmieszać do masy.

  5. Piec ciasto około 65 minut. Po upieczeniu nie otwierać piekarnika. Zostawić w nim ciasto na parę godzin do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

justin162 31 maja 2010 Uwielbiam ten sernik!!! Przepiękne zdjęcie :)
ZAPRASZAM NA STRONĘ (...)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 23 maja 2010 Cieszę się, że smakował. Sernika chyba tak bardzo dużo nie wychodzi, skoro to porcja na 22cm tortownicę ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewa12345 20 maja 2010 przygotowałam ten sernik z połowy skladników, ponieważ bałam się,że bedzie go zbyt dużo ( kto to zje?) poza tym istniało ryzyko,że przepis jest do kitu. Sernik wyszedł, a to już sukces i co najważniejsze bardzo smakował poczęstowanym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 25 marca 2010 Mój ulubiony :) Twój wygląda rewelacyjnie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 25 marca 2010 Ojej mój ulubiony !!! twój wygląda wyśmienicie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 25 marca 2010 Mniam. Co prawda nie szaleję za sernikiem, ale ten bym z chęcią zjadła :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 25 marca 2010 Ja również nie bardzo lubię serniki na spodzie. Odkąd pamiętam moja Mama piecze bez spodu. Bo sernik to ciasto z sera ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 25 marca 2010 Jak sernik dla mnie - to tylko bez spodu (nie wiem dlaczego, ale nie cierpię serników na kruchym spodzie), zatem ten serniczek na pewno ogromnie by mi smakował :) pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 25 marca 2010 Oj Mateusz kusisz tym sernikiem, wyglada pieknie !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń