Do góry

Desery Przepis na:

sernik wykwintny

sernik wykwintny

Autor:

Przepisów i artykułów: 449 Ocena: 14413

Dodano:

Odsłon: 6872

sernik jest przepyszny upiekłam go z serwa warzonego w domu z wiejskiego mleka. Sera nie mieliłam bo był bardzo kremowy jak i z cukrem trzeba uważać aby nie przesadzić bo ten ser nie jest wcale kwaśny wiec lepiej dać mniej i ewentualnie w razie potrzeby dosypać.

Składniki

  • twaróg: 2 litry mleka
  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • spód: 100g pokruszonych herbatników
  • 20g masła
  • masa serowa: ser
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 70g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • szczypta soli
  • rodzynki
  • sok z połowy cytryny
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko zagotowujemy, wlewamy do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzymy na małym ogniu, aż zrobi się twaróg. Odcedzamy na sicie wyłożonym bawełnianą ściereczką i studzimy.

  2. Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy roztopione masło, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy (20cm) mocno dociskając. Na czas robienia masy serowej wkładamy do piekarnika i podpiekamy.

  3. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy miękkie masło i stopniowo ser. Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy rodzynki obtoczone wcześniej w mące i wyciskamy z cytryny sok. Na końcu do masy serowej dodajemy pianę i delikatnie łyżką wszystko mieszamy.

  4. Masę serową przelewamy na tortownicę, uderzamy dwa razy tortownicą o stół i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 160 st.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń