Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą.

Sernik z ajerkoniakiem i białą czekoladą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 470

Nieskromnie napiszę, że ten sernik wyszedł mi pyszny i tak delikatny, że wprost rozpływał się w ustach. Wszystkim bardzo smakował. I tak znikał kawałek po kawałeczku, aż nic nie zostało, nawet jeden okruszek nie został. Chyba ten ajerkoniak dodany do masy serowej sprawił, że wyszła taka delikatna i puszysta. Sernik postanowiłam udekorować białą czekoladą, która na serniku trochę stwardniała, ale gdy się ją poleje ,,odrobiną'' ajerkoniaku to mięknie. Całość jest idealna, od ciasta po masę serową i dekorację. Macie ochotę spróbować takiego sernika? To upieczcie koniecznie. Zachęcam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 125 ml ajerkoniaku
  • Dodatkowo:
  • 10 dag białej czekolady
  • ajerkoniak według uznania
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki bułki tartej
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.

  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

  3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą. Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

  4. Podanie: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.

    Moje rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń