Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1874

Dodano:

Odsłon: 1959

Ostatnio rozmawiałam z kolegą z pracy o ciastach, które przyrządzały nasze babcie. I tak przypomniał nam się sernik z brzoskwiniami na cieście. Zaczęliśmy odgrzebywać stare przepisy w poszukiwaniu tego jednego jedynego. Teraz znów możemy cieszyć się smakami dzieciństwa. W sumie to ja – bo jestem 20 lat starsza od kolegi ;) Wypróbujcie przepis! Kroki

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka - 3 szkl.
  • Cukier - 3 łyżki
  • Margaryna - 250 g
  • Żółtko - 5 szt.
  • Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • Mleko - 3 łyżki
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały - 1 kg
  • Budyń śmietankowy - 1 opakowanie
  • Kasza manna - 3-4 łyżki
  • Jaja - 4 szt.
  • Cukier - 1 szkl.
  • Masło - 1 kostka
  • PIANA:
  • Białka - 5 szt.
  • Cukier - 4 łyżki
  • DODATKOWO:
  • Brzoskwinie - 1 puszka
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. 2/3 wykładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 1/3 odkładamy do lodówki.
    Przygotowujemy masę serową - masło roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń (proszek), kaszę mannę - masę dokładnie miksujemy i wykładamy na ciasto. Brzoskwinie odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na masie serowej. Następnie wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i cukru. Na górę kruszymy palcami lub ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy chwilę w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń