Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z ciastem korzennym

Sernik z ciastem korzennym

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 196

SERNIK Z CIASTEM KORZENNYM - polecają Marta Małkowska oraz Ewelina Blacha, cukiernicy

Składniki

  • Ciasto: 320 g mąki 4 jajka 200 g cukru trzcinowego 15 g soda 5 g proszek do pieczenia 5 g kardamon 5 g świeży starty imbir
  • 5g cynamonu 130g dżem agrestowy 40g kakao 200g mleka 120g oleju Skórka otarta z jednej pomarańczy
  • Ser: 1kg sera 6 jaj (oddzielić) 150 g masła 60g mąki ziemniaczanej 250g cukru Skórka otarta z jednej cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, dżem, mleko. Suche składniki przesiać dodać do masy.

  2. Ser utrzeć z rozpuszczonym masłem dodać mąkę, skórkę z cytryny i żółtka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą serową. Pamiętajcie, aby przy do ubijanych białek dodać szczyptę soli, która spowoduje lepsze ubicie. Aby uzyskać jeszcze lepsze efekty, białka należy wcześniej schłodzić.
    Piec 50 minut w piekarniku (z termoobiegiem) w temperaturze 170 stopni. Bez termoobiegu piec w temperaturze 180 stopni 10 minut dłużej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń