Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Sernik z masą krówkową i słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 396

Dodano:

Odsłon: 2466

Idealne połączenie smaków!

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g słonecznika
  • 1 kg twarogu (jeżeli używacie twarogu w kostce przepuśćcie go przez maszynkę przynajmniej dwa razy, a nawet trzy!)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie 35 g) można zastąpić 2 łyżkami mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 puszka kajmaku (waga 510 g)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g słonecznika
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Słonecznik wysypać na suchą patelnię i podprażyć do zarumienienia, często mieszając żeby się nie przypalił. Podprażony słonecznik całkowicie ostudzić.

    Spód:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dodać pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, jajko, sól, 50 g uprażonego i wystudzonego słonecznika i zagnieść ciasto. Blachę o wymiarach 22×33 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej blachy przełożyć ciasto i wykleić nim równo spód. Blachę wyklejoną ciastem schłodzić (włożyłam ją do zamrażalnika na czas nagrzewania się piekarnika), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 20 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i przestudzić.

    Masa serowa:
    Do miski przełożyć zmielony twaróg, dodać jajka, cukier, mleko, olej, wsypać budyń i zmiksować. Miksować tylko do połączenia składników. Masa serowa będzie bardzo rzadka, tak ma być. Masę serową wylać na podpieczony spód. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec godzinę. W czasie pieczenia sernik powinien minimalnie urosnąć, przez co później nie powinien opaść. Upieczony sernik można od razu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

    Masa kajmakowa:
    Do miski przełożyć masło i chwilę je zmiksować, następnie po łyżce dodawać masę kajmakową. Masło z kajmakiem miksować do uzyskania gładkiego kremu. Krem kajmakowy wyłożyć na wystudzony sernik. Wierzch ciasta posypać prażonym słonecznikiem. Wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń